اوضاع افغانستان این روزها به شدت بی ثبات است و در حالی که تکلیف نهایی نتایج انتخابات ریاست جمهوری هنوز مشخص نیست، از طرف دیگر نتایج مذاکرات صلح نیز در هالهای از ابهام قرار دارد.
تائید و تکذیب آتش بس
روز گذشته خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که گروه شبه نظامی طالبان با برقراری آتش بس موقت در افغانستان موافقت کرده است. در همین ارتباط اعلام شده بود که مذاکره کنندگان طالبان با شورای حاکم خود برای یک هفته پیش از این توافق به منظور آتش بس همکاری داشتند و مدت زمان احتمالی این آتش بس برای ۱۰ روز خواهد بود.
همچنین روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال نوشت، شورای رهبری طالبان چهارشنبه هفته گذشته در شهر کویته پاکستان در مورد آتش بس جلسه داشتند که ملا هیبت الله، رهبر طالبان نیز حضور داشت.
این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد طالبان که در این جلسه حضور داشت نوشت، شورای رهبری طالبان توافق کردند که یک آتش بس هفت روزه در افغانستان اعلام کنند.
براساس این گزارش، توافق شورای رهبری طالبان در مورد اعلام آتش بس، زمینۀ آغاز مذاکرات بین الافغانی و خروج نیروهای خارجی از افغانستان را فراهم خواهد کرد.
با این حال یک روز بعد از اعلام پذیرش آتش بس از سوی طالبان، این گروه روز دوشنبه با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که در جریان مذاکرات صلح با آمریکا قصد برقرای آتشبس در افغانستان را ندارند و تنها به کاهش سطح خشونتها اقدام خواهند کرد.
در این اطلاعیه تصریح شده بود که بحث و گفتگو میان دو طرف در مورد عقبنشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان ادامه دارد ولی این گروه شبه نظامی هیچ برنامهای برای برقراری آتشبس ندارد.
اطلاعیه گروه طالبان خاطر نشان کرده که طرف آمریکایی تنها درخواست کاهش سطح خشونتها را ارائه کرده که توسط سران این گروه مورد بررسی قرار گرفته است.
این تائید و سپس تکذیب آتش بس از سوی طالبان نشان داد برخلاف برخی تصورات اولیه، اما همچنان موانع صلح در افغانستان قابل توجه است.
از سوی دیگر از آن جا که این تائید و تکذیب آتش بس همزمان با مذاکرات جاری میان آمریکا و شبه نظامیان طالبان صورت گرفت، نشان داد که دستیابی به راه حل نهایی در این مذاکرات همچنان مسیری طولانی را پیش رو دارد.
کشته شدن یکی از رهبران طالبان همزمان با مذاکرات صلح
آمریکا و طالبان بیش از یکسال است که مذاکرات صلحی را آغاز کردهاند که در نهایت قصد دارد به ازای عقبنشینی نیروهای ایالات متحده از افغانستان، توقف خشونتهای نظامی طالبان و برقراری آرامش در افغانستان را تضمین کند. در مقابل آمریکا نیز قصد دارد به شبه نظامیان شورشی طالبان تضمین امنیتی بدهد.
این مذاکرات در ماه سپتامبر گذشته و در پی بمبگذاری طالبان که منجر به کشته شدن دو سرباز آمریکایی شد، توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به حالت تعلیق درآمد. با این حال مذاکرات میان ایالات متحده و نمایندگان «امارت اسلامی افغانستان» در ماه نوامبر (قوس/آذر) از سر گرفته شد.
از سوی دیگر همزمان با مذاکرات صلح، «قاری سیف الله محسود» فرمانده کلیدی طالبان پاکستان به دست مردان مسلح ناشناس کشته شد.
خبرگزاری آناتولی روز یکشنبه در گزارش خود و همزمان با مذاکرات صلح طالبان و آمریکا، اعلام کرد که این رهبر کلیدی جنبش طالبان پاکستان (موسوم به تحریک طالبان پاکستان) در محوطه بیرونی اردوگاه «گولون» در استان خوست در شرق افغانستان مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.
گروه طالبان پاکستان نیز این خبر را تأیید کرد و همین موضوع باعث شد تا برخی نگرانیها نسبت به تاثیر کشته شدن این رهبر طالبان بر مذاکرات تشدید شود، اگرچه همچنان مذاکرات ادامه دارد.
فهرست طالبان و تضعیف راه صلح
خبرگزاری امریکایی آسوشیتدپرس به تازگی به نقل از یک مقام طالبان گزارش داده است که فهرست پنج هزار زندانیان طالبان برای آزادی در اختیار نمایندگان امریکا در مذاکرات صلح قرار گرفته است.
برخی مقامهای افغان و امریکا به این خبرگزاری گفتهاند، آزادی پنج هزار زندانیان طالبان بخش از مذاکرات صلح امریکا با نمایندگان طالبان در قطر است.
اما برخی از تحلیلگران سیاسی افغانستان میگویند، آزادی زندانیان طالبان از زندان پلچرخی کابل، روند صلح را تضعیف خواهد کرد. برخی از زندانیان طالبان در زندان پلچرخی کابل در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس خواهان حکومت طالبان در افغانستان شدهاند.
مایکل کوگلمن، معاون برنامههای آسیایی در مرکز ویلسون مستقر در ایالات متحده هشدار داده که نیاز است مقامات افغانستان و آمریکا نسبت به هر زندانی که طالبان قصد آزادی وی را دارند، احتیاط لازم را انجام دهند تا مطمئن شوند که روند صلح تازه زیر پا گذاشته نمیشود.
آینده نامعلوم مذاکرات صلح
بسیاری از کارشناسان نسبت به موفقیت آینده مذاکرات صلح با دیده تردید نگاه میکنند.
در واقع موفقیت و ثبات مذاکرات صلح منوط به خروج کامل نیروها و نظامیان خارجی از افغانستان است که تا کنون صورت نگرفته و بعد از دورهای مذاکرات که از یک سال پیش نیز جریان داشته، هنوز وضعیت خروج نظامیان خارجی و آمریکایی از افغانستان نامعلوم است.
لذا به نظر میرسد مادامی که وضعیت آتی نظامیان خارجی در افغانستان نامعلوم است، نمیتوان چشم امیدی به تداوم صلح و ثبات در افغانستان داشت.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/12377
تگ ها: